Ta reda på hur du väljer rätt takstege

Du kan välja mellan dessa typer av takstegar:

Typer av takstegar:

  • Takstegar med enkel sektion: En takstege med enkel sektion är den mest grundläggande typen av takstege. Det är en enda del av utrustningen som kan fällas ut och klättras upp. Takstegar med en enda sektion används bäst på tak med låg lutning.
  • Utdragbara takstegar: En utdragbar takstege är en tvådelad stege som kan dras ut för att nå högre höjder. Förlängningsstegar används bäst på tak med medelhög till hög lutning.
  • Teleskopiska takstegar: En teleskopisk takstege är en tredelad stege som kan förlängas för att nå mycket höga höjder. Teleskopiska takstegar används bäst på mycket höga snedtak.

När man väljer en takstege är det viktigt att ta hänsyn till takets höjd och lutning. Vissa modeller av takstegar har en ökad halkbekämpning för ökad säkerhet. För högre tak kan en livlina behövas.

Se till att säkerheten på din takstege är i sin ordning

Säkerheten vid takstegar är extremt viktig vid arbete på hög höjd. Det finns några viktiga punkter att tänka på för att vara säker när man använder denna typ av stege. För det första måste takstegarna vara stabila för att ge en säker och trygg arbetsmiljö. När man väljer en takstege är det viktigt att ta hänsyn till takets lutning och höjd samt den yta som stegen kommer att placeras på. Genom att göra detta kan du se till att du kan arbeta säkert och utan avbrott. För det andra ska du alltid se till att takstegen är ordentligt fastsatt innan du börjar ditt arbete. På så sätt kan du undvika olyckor och skador. Slutligen ska du aldrig försöka flytta eller justera en takstege medan du befinner dig på den. Om du behöver göra några ändringar ska du alltid gå ner från stegen först och göra ändringarna från marken. Genom att följa dessa enkla säkerhetstips kan du garantera en säker och lyckad erfarenhet av takstegen.