Så gör du för att lyckas med trädgården

Få saker i livet slår en mysig stund i en vacker svensk trädgård. Trädgården ligger de flesta svenskar varmt om hjärtat, speciellt om våren och sommaren. Drömmer du om att få till den perfekta trädgården hemma hos dig? Då ska du läsa tipsen listade här nedan. Här får du nämligen mycket användbar läsning som skulle kunna hjälpa dig att nå dina trädgårdsmål.

Välj växter som klarar av ditt väder och klimat

I Sverige varierar vädret och klimatet ganska mycket. Vi har våra fyra olika årstider som påverkar växterna på flera sätt. För att du ska kunna njuta av en riktig svensk trädgård bör du därför alltid välja de växter som klarar av ditt klimat och väder. Dessa kan skilja sig en hel del beroende på vart i landet du befinner dig. Vad du kan plantera i din trädgård beror helt på ditt läge och dina temperaturer. Kustklimatet skiljer sig mycket från inlandsklimatet, och så vidare.

 Läs alltid på lite om de olika växterna, buskarna och träden du är intresserad av och skulle vilja plantera i din trädgård. Ta alltid reda på vilka som passar just dina förhållanden och sålla bort alla som inte klarar av dem. Genom att välja passande växter kommer du att öka dina chanser att lyckas.

Rosenbågar och spaljéer

Du som vill skapa en typisk svensk trädgård ska absolut överväga att sätta upp en rosenbåge eller en spaljé. Dessa detaljer kan ses i de allra flesta trädgårdar runt om i landet, och det finns det många bra skäl till. Både rosenbågar och spaljéer ger dig mer plats för fler växter, eftersom det låter växterna växa uppåt. Detta ger en snygg och levande effekt till hela trädgårdsdesignen.

Klättrande växter är ibland underskattade. De är även ganska lätta att glömma bort. Så kom ihåg att ge dem en chans med hjälp av spaljéer och rosenbågar. Det kommer att förhöja och förbättra känslan i din trädgård enormt mycket. Ett par exempel på fantastiska klätterväxter till spaljéer och rosenbågar är klematis och klätterrosor. Dessa finns såklart i många olika färg- och formvarianter.

Detaljerna som kröner verket

När du skapar en riktig svensk trädgård får du absolut inte glömma att lägga till dekor och viktiga detaljer. Dessa extra detaljer är precis det som kröner verket och gör det fulländat. En liten damm med vattenväxter och en snygg rabatt runt om kan göra otroligt mycket för helhetsintrycket. Vatten över lag är en riktigt bra idé då det inte bara är snyggt, utan även kan hjälpa det vilda djurlivet lite.

 Statyer och skulpturer av olika slag fungerar alltid. Välj gärna mer klassiska skulpturer och dekorationer i neutrala färger. Ren betong eller sten är alltid ett säkert kort. Om du föredrar en mer naturlig trädgård, skulle du kunna lägga ut ett par stora stenar runt om i trädgården som dekor. När det kommer till dekor och detaljer är det bara fantasin som sätter gränserna. Hitta den typ av dekor som passar din trädgård och din stil.